Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Ολοκλήρωση επιμορφωτικού σεμιναρίου: «Αιγαίο μια μελισσοπληθής θάλασσα»


 Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου βιωματικού σεμιναρίου «Αιγαίο μια μελισσοπληθής θάλασσα», το οποίο συνδιοργάνωσε το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας & Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Κ.Π.Ε./ΚΕ.ΠΕ.Α. Κορθίου στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου, στην Άνδρο, από τις 5 έως τις 7 Μαΐου 2023.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου LIFE 4 Pollinators (LIFE18 GIE/IT/000755) – Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στη Μεσόγειο (https://www.life4pollinators.eu/), και λειτουργώντας υβριδικά έδωσε τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα να παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια και ομιλίες. Στόχος του η μεταφορά γνώσης στους εκπαιδευομένους εκπαιδευτικούς για τις άγριες μέλισσες και λοιπούς επικονιαστές, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών απέναντι στα έντομα επικονιαστές και, δι’ αυτών, η ευαισθητοποίηση μέσω μεταφοράς γνώσης στους μαθητές των ελληνικών σχολείων.

Η θεματική διάρθρωση του σεμιναρίου ήταν διμερής. Το πρώτο μέρος αφορούσε στη θεωρία περί επικονιαστών, με εισηγήσεις και συζητήσεις, ενώ το δεύτερο μέρος στη διεξαγωγή εκπαιδευτικής δράσης της Επιστήμης των Πολιτών στο πεδίο. Το πλήρες πρόγραμμα του σεμιναρίου βρίσκεται στον ιστότοπο του Έργου LIFE 4 Pollinators, και συγκεκριμένα εδώ.


Η Θεοδώρα Πετανίδου, Καθηγήτρια Οικολογίας και Οικογεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονικώς Υπεύθυνη του Έργου για την Ελλάδα, καθοδήγησε τους εκπαιδευόμενους σχετικά με τη σημασία της επικονίασης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και τη χρήση εργαλείων αναγνώρισης και καταγραφής εντομόφιλων φυτών και επικονιαστών. Παράλληλα, μέσα από μια σειρά εισηγήσεων και πρακτικών ασκήσεων από άλλους εισηγητές, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα τους επικονιαστές.


Οι εισηγητές του σεμιναρίου αποτελούνταν από μέλη του Εργαστηρίου Βιογεωγραφίας & Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Κ.Π.Ε./ΚΕ.ΠΕ.Α. Κορθίου, της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης  Ν. Αχαΐας , της Δ/νσης’ Α/θμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας, της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας.

Οι συμμετέχοντες, μετά την τελική αξιολόγηση του σεμιναρίου, θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής, ίσως ένα ακόμα υποστηρικτικό εφόδιο.

Το Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στην επιτυχή υλοποίηση του σεμιναρίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες

αποδίδονται στο Δήμο Άνδρο για την διάθεση του λεωφορείου του Δήμου για τη μετακίνηση των συμμετεχόντων, καθώς και τον κ. Δημήτριο Χαζάπη, οδηγό του Δήμου, που ανέλαβε τη μεταφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου