Tο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου Άνδρου, στο πλαίσιο της Πράξης: «Δράσεις Διά Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και εθνικών πόρων διοργάνωσε διημερίδα με θέμα: «Μέλισσες - όμορφος κόσμος, μαγικός», το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 και Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013, στην κεντρική αίθουσα παρουσιάσεων του ΚΠΕ. Την ημερίδα παρακολούθήσαν εκπαιδευτικοί και άτομα από την τοπική κοινωνία της Άνδρου (60) άτομα. Η μετακίνηση, διαμονή και διατροφή των εισηγητών καλύφθηκε από το τεχνικό δελτίο του ΚΠΕ Κορθίου. Επίσης, τα έξοδα για χυμούς, καφέδες κλπ. όλων των συμμετεχόντων καλύφθηκαν από το τεχνικό δελτίο του ΚΠΕ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
16:30 – 17:00 Προσέλευση συμμετεχόντων, εγγραφές, χαιρετισμοί.17:00 – 19:00 Εισήγηση με θέμα: « Διαχείριση μελισσοσμήνους κατά τη διάρκεια του έτους»-Γούναρη Σοφία, Γεωπόνος, Διδάκτορας Μελισσοκομίας, Ερευνήτρια του ΕΛΓΟ (Ελληνικού Γεωργικού Συνεταιρισμού) «Δήμητρα».
19:00 – 19:30 Διάλειμμα.
19:30 – 21:30 «Ασθένειες και εχθροί των μελισσών – Τρόποι αντιμετώπισης τους» - Γούναρη Σοφία .
21:30 – 22:00 Ερωτήσεις – συζήτηση.
ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
09:00 – 11:00 Εισήγηση με θέμα: «Μέλισσα & Περιβάλλον» - Γούναρη Σοφία.11:00 – 11:30 Διάλειμμα.
11:30 – 13:30 «Προϊόντα μέλισσας (μέλι, βασιλικός πολτός, πρόπολη, γύρη, κερί)»- Γούναρη Σοφία.
13:30 – 14:00 Ερωτήσεις- αξιολόγηση- κλείσιμο διημερίδας.
Περίληψη Εισηγήσεων
Η διημερίδα ξεκίνησε με έναν ορισμό για το «μέλι», εξηγώντας
κάποιες αντικειμενικές και υποκειμενικές παραμέτρους ποιότητας και δίνοντας
έμφαση σε επεμβάσεις κατά την παραγωγή του μελιού, οι οποίες υποβαθμίζουν την
ποιότητά του. Επίσης, έγινε λόγος για το αμιγές μέλι και για τα συστατικά του
μελιού ως τρόφιμο. Υπογραμμίστηκε η θεραπευτική, αντιμικροβιακή και
αντιοξειδωτική δράση του καθώς επίσης και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες το
μέλι μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Στη συνέχεια της διημερίδας παρουσιάστηκαν τα
προϊόντα που παράγει η μέλισσα, δίνοντας έμφαση στο βασιλικό πολτό, στη γύρη,
στην πρόπολη, στο κερί και στο δηλητήριο, τα οποία είναι εκμεταλλεύσιμα από τον
άνθρωπο. Επίσης, έγινε περιγραφή και ανάλυση των ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιεί κάθε μελισσοκόμος ανά εποχή
του έτους, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχία μιας μελισσοκομικής επιχείρησης είναι
κατά 50% στο χέρι του μελισσοκόμου.
Τέλος, έγινε σαφές στους συμμετέχοντες πως η Μελισσοκομία
μπορεί να αποτελέσει επαγγελματική διέξοδο για τους νέους που θέλουν να ζήσουν
αξιοπρεπώς και δημιουργικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου