Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ιστορικό


Η Σχολή της Αγίας Τριάδας ιδρύθηκε στις 27 Ιουλίου 1813, από τον ιερομόναχο Σαμουήλ Πλασίμη ή Σκάζη, ο οποίος ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας, όταν αγόρασε την έκταση αυτή έναντι 633 γροσίων, στο χωριό Μοσχιώνας (μοσκιές: άγριες τριανταφυλλιές) με την εξαιρετική θέα στην κοιλάδα του Κορθίου. Η Σχολή αυτή αποτέλεσε την πρώτη Σχολή Ελληνικών γραμμάτων κατά την τουρκοκρατία στην περιοχή αυτή.
Ο ιερομόναχος με τα προσωπικά του έξοδα και τη βοήθεια εύπορων συμπολιτών του έκτισε δύο κοινά σχολεία. Το Ελληνικό και το Παιδαγωγικό Κατηχητικό. Εντός του χώρου έκτισε και ένα ναό αφιερωμένο  στην Αγία Τριάδα. Για την καλύτερη λειτουργία της Σχολής ο Σαμουήλ δώρισε την προσωπική του βιβλιοθήκη, η οποία εμπεριείχε 365 τόμους και χειρόγραφα. Σε καταγραφή του 1843 μετρήθηκαν μόλις 190 και μια περίεργη, όπως χαρακτηρίζεται, χάλκινη υδρόγειος σφαίρα. Καταγράφηκε επίσης, η αυθεντική Χάρτα του Ρήγα.
Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν αναλάβει την ετήσια δαπάνη των 500 γροσίων για τους μισθούς των δασκάλων.
Γύρω στο 1843, η Σχολή περιελάμβανε τους εξής χώρους:

  • Μια μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας
  • Οικήματα διδασκάλων
  • Μαγειρείο
  • Διαμερίσματα φιλοξενίας σπουδαστών.
Το συγκρότημα ήταν περιτειχισμένο σε ύψος 4μ. και υδροδοτήθηκε με πόσιμο νερό από υδραγωγείο. Κατασκευάστηκε, επίσης, δεξαμενή με κρήνη, καλύπτοντας όχι μόνο τις ανάγκες της Σχολής, αλλά και ολόκληρης της περιοχής του Κορθίου.
Η Σχολή απέκτησε μεγάλη σημασία και φήμη, την περίοδο που την διηύθυνε ο Παγκράτιος Κουμέλης, καθώς φοίτησαν πολλοί μορφωμένοι Ανδριώτες και ομογενείς, επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι.
Αρχικά η Σχολή ανήκε στη Μονή Αγίας Τριάδας .Το 1818 με ενέργειες του Σαμουήλ τιμήθηκε ως Σταυροπηγιακή από τη Μεγάλη Εκκλησία. Έτσι, με την επίβλεψη του εκάστοτε σχολάρχη και των επιτρόπων, γινόταν η διαχείριση της περιουσίας και των καλλιεργήσιμων κτημάτων προς όφελος της Σχολής. Όμως κατά την μεταπολίτευση του 1862, το ιδιοκτησιακό καθεστώς .άλλαξε. Μετά από αναφορά της Επιτροπής της Σχολής του Κορθίου η Μονή παραχωρήθηκε δια νόμου στο Ελληνικό Σχολείο Κορθίου, που στεγαζόταν στους χώρους της.
Στις εγκαταστάσεις του κτιριακού συγκροτήματος μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση  που κατήργησε το Ελληνικό Σχολείο ή Σχολαρχείο, λειτούργησε Δημοτικό Σχολείο απ’ το 1929 ως το1991.

Το 2003, ο Δήμος Κορθίου υπέγραψε σύμβαση με το ΥΠΕΠΘ για να λειτουργήσει στο χώρο αυτό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Έτσι, το Κ.Π.Ε. Κορθίου λειτούργησε για πρώτη φορά το 2004 πλαισιωμένο με δύο εκπαιδευτικούς. Το 2005 λειτούργησε με πέντε εκπαιδευτικούς και το 2008 λειτούργησε εκ νέου με 4 εκπαιδευτικούς, έτσι όπως συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου