Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

" Ο άγνωστος θαλάσσιος πλούτος του Αιγαίου"



 Πρόγραμμα ημερίδας

  • 17.00-17.30 Προσέλευση συμμετεχόντων, εγγραφές, χαιρετισμοί
  •  17.30-18.00 Παρουσίαση προγραμμάτων του ΚΠΕ Κορθίου, Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Κορθίου
  • 18.00-18.30 Δραστηριότητα κατάθεσης εμπειριών και σχηματισμού ομάδων, Ελένη Σβορώνου- Υπεύθυνη Π.Ε -WWF Ελλάς
  • 18.30-19.00 Δραστηριότητα ανάκλησης εικόνων και γνώσεων για το θαλάσσιο περιβάλλον. Αποτύπωση του υποβρύχιου και του υπέργειου περιβάλλοντος της Άνδρου. Σχολιασμός γραφημάτων, Ελένη Σβορώνου-Υπεύθυνη Π.Ε -WWF Eλλάς
  • 19.00-19.30 Παρουσίαση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των θαλάσσιων θηλαστικών του Αιγαίου, Μαρία Λιβανού – Συνεργάτης θαλάσσιων προγραμμάτων WWF Ελλάς
  • 19.30-19.45 Ερωτήσεις, συμπλήρωση των γραφημάτων
  • 19.45-20.00 Διάλειμμα
  • 20.00-20.20 Εργαστήριο: Παιδαγωγικό υλικό για τα θαλάσσια θηλαστικά, Ειρήνη Τσεβή- Υπεύθυνη Π.Ε -Mοm
  • 20.20-21.00 Ανατροφοδότηση, αξιολόγηση ημερίδας.


Περιλήψεις εισηγήσεων

 

    "Παιδαγωγικό υλικό για τα θαλάσσια θηλαστικά" [ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ]

    Εισηγήτρια: Ειρήνη Τσέβη [Υπεύθυνη Π.Ε. Mom]



    Υλοποίηση 1-2 εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων από το εκπαιδευτικό πακέτο «Ταξίδι στον κόσμο των θαλάσσιων θηλαστικών της Ελλάδας» και την εκπαιδευτική ιστοσελίδα www. thalassapedia.gr που παράχθηκαν το 2012. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα είναι ομαδικές και στόχο θα έχουν τη γνωριμία των εκπαιδευόμενων με τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας.

    Μετά το πέρας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων θα γίνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού που σχεδιάστηκε στα πλαίσια της εκστρατείας της MOm και του WWF Ελλάς με τίτλο «Θάλασσα: μάθε, δράσε, προστάτευσε/ ενημερωτική εκστρατεία για τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελλάδας»






    "Εισαγωγή στο θαλάσσιο περιβάλλον" [ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ]

    Εισηγήτρια: Μαρία Λιβανού [Συνεργάτης Θαλάσσιων Προγραμμάτων WWF Ελλάς]

     

    Σε μικρές ομάδες οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν την αξία των θαλασσίων οικοσυστημάτων. Τι προσφέρει η θάλασσα ως οικοσύστημα στον πλανήτη και στη ζωή στη Γη; Θα εστιάσουμε στη θάλασσα του Αιγαίου, θα μιλήσουμε για τη βιοποικιλότητα και τα θαλάσσια θηλαστικά που γνωρίζουμε. Θα συνδέσουμε τη βιοποικιλότητα με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το εργαστήριο/εισήγηση θα γίνει με εναλλαγή εργασίας σε ομάδας και σύντομης εισήγησης."


    "Εξερευνώντας τον άγνωστο θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου:

    τα θαλάσσια θηλαστικά και ο κόσμος τους"


     Εισηγήτρια: Ελένη Σβορώνου [Υπεύθυνη Π.Ε. WWF Hellas]

    Η σημασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το υγρό στοιχείο αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη, ρυθμίζει το κλίμα, παρέχει οξυγόνο, είναι πηγή βιοπορισμού αλλά και διασκέδασης για τους ανθρώπους ενώ ταυτόχρονα αποτελεί …θησαυροφυλάκιο βιοποικιλότητας.
    Πολλές οι απειλές κατά κύριο λόγο από …ανθρώπινο χέρι και σχετίζονται με την αλιεία, την υποβάθμιση οικοσυστημάτων, τη ρύπανση πάσης φύσης, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου, την ανάπτυξη κ.ου.κ 

    Αναπόσπαστο μέρος του …υδάτινου αυτού κόσμου, τα θαλάσσια θηλαστικά. Στις δικές μας θάλασσες διαβιούν εννέα μόνιμα αλλά και πέντε περιστασιακά ζώα, με τα οποία έχουμε την τύχη να μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι. Έχουμε μάθει όμως να ζούμε μαζί; Οι απαντήσεις στο ντοκιμαντέρ “Θαλάσσια θηλαστικά, οι συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες”.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου